Ravitsemus

Syö terveellisempää ravintoa!

Arkielämän muutokset heijastuvat myös elintapoihin, ja yhä useammin saattaa esimerkiksi aamupala jäädä väliin, lounas syödään kiireessä tai turvaudumme pikaruokaan. Maailman terveysjärjestön suositus on jo vuosia ollut, että päivittäiseen ruokavalioon kuuluisi vähintään viisi annosta vihanneksia ja hedelmiä.

Kehomme tuottaa jatkuvasti vapaita radikaaleja, luonnollisen aineenvaihdunnan sivutuotteena. Näitä vapaita radikaaleja syntyy myös ulkopuolisista syistä kuten tupakoinnista, uv-säteilystä ja saasteista. Kehomme kaipaa tietyn määrän vapaita radikaaleja, mutta liian suuri määrä voi vahingoittaa soluja ja voi käynnistää haitallisia ketjureaktioita. Tätä haitallista vaikutusta kutsutaan “hapetusstressiksi”. Sitä voidaan lieventää tai kokonaan neutralisoida antioksidenteilla.

Ihmisen keho tuottaa luontaisesti omia antioksidentteja. Mutta myös ruuasta, erityisesti hedelmistä ja vihanneksista, saaduilla antioksidanteilla on merkittävä hapetusstressiä vähentävä vaikutus. Myös tieteellisesti on osoitettu miten hedelmien, marjojen ja vihannesten syömistä lisäämällä itse voi vähentää hapetuksen haittoja ja vahvistaa omaa vastustuskykyään. Hedelmissä ja vihanneksissa on laaja kirjo erilaisia tärkeitä ravinteita, kuten:

  • Vitamiineja, mm E-, A- ja C-vitamiinia
  • Kivennäis- ja hivenaineita, erityisesti seleeniä, sinkkiä ja mangaania
  • Fytoravinteita, esimerkiksi beta-karoteenia ja lykopeenia, runsaasti flavonoideja sekä varsinkin marjoissa ja rypäleissä polyfenoleja.

Hedelmien ja vihannesten luontaiset ainesosat imeytyvät tehokkaasti kehoomme ja niiden antama hyöty korostuu yhteisvaikutuksesta.

Tasapainoinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio mahdollistuu, kun syödään oikea-aikaisesti ja säännöllisin kerroin päivässä terveellistä ja monipuolista ruokaa sekä välipaloja. Kuitenkin noin kolmannes ihmisistä ei syö säännöllisesti ja tuorekasvisten käyttö on harvojen arkitodellisuutta. Tässä tekijöitä, jotka liittyvät monipuoliseen ja tasapainoiseen ravitsemukseen:

  • ravinteiden saanti monipuolista
  • kasvisvoittoisuus
  • viisi annosta hedelmiä, marjoja ja vihanneksia jokainen päivä
  • sokerin ja suolan saanti kohtuullista
  • aterioiden valmistustavat hellävaraisia (höyrytys, haudutus)
  • kokojyväviljan käyttö
  • enintään 600 g lihaa viikossa, jalostettua lihaa erityisen vähän
  • laadukkaiden rasvojen osuus riittävä, eläinperäisten rasvojen käyttö vähäistä
  • vähäkalorisia juomia, mielellään v että, 1.5-2 litraa päivässä
  • monipuolisesti kasviksia – suosi kaikkia värejä